Fjelkners

Nybyggnad av bastu på Solviksbadet – synpunkter på bygglovsansökan

| Inga kommentarer

Stadsbyggnadskontoret har kontaktat närboende till Solviksbadet om ett aktuellt bygglovsärende på den östra delen av badstranden. Ett företag vill uppföra och driva en privat bastu inne på området. Anläggningen kommer att sakna WC och rinnande vatten och ska ha stora glasfönster ut mot vattnet.

Trädgårdsstadsföreningen är kritisk mot planerna. Nedan kan du läsa föreningens skrivelse till Stadsbyggnadskontoret (något förkortad):

Västerleds Trädgårdsstadsförening (VTF) vill härmed lämna in våra synpunkter på bygglovsansökan – Nybyggnad av bastu på fastigheten Ålsten 1:1, med adress Ålstens Skogsväg 24 (Solviksbadet).

Vi ser det problematiskt att det ska uppföras en ny byggnad i ett nära strandläge på ett av Stockholms mest befolkade bad. I ansökan ska byggnaden uppföras på en yta som utnyttjas av badets besökare på den delen av stranden som har sol längst in på eftermiddagen och kvällen. Solviksbadet är ett mycket välbesökt bad med god vattenkvalité och kan rymma 8 000 besökare en vacker sommardag. Även vintertid är badet och stranden befolkat av flanörer.

Solviksbadet 1931. Foto: Svenska Dagbladet / Stockholms stadsarkiv.

Placeringen av en bastu med stora fönster så nära stranden avhåller allmänheten från att röra sig och bada på den delen av stranden. Det skapar otrygghet och olust när insynen utifrån kan vara begränsad genom fönsterglaset.

Solvik, översikt. Foto: Torbjörn Nilsson.

Bastun placeras framför och tätt intill de två gamla paviljongerna som tidigare tillhörde herrbadet och som i sitt originalutförande ska vara öppna mot vattnet och bjuda på sittplatser med rogivande utsikt. Dessa byggnader ligger fint i landskapet och med anslutande trappor i terrängen och är från 1920-talet då badet anlades. Det är av samma slag som de som finns bevarade på dambadet. Tyvärr spikades de igen utan föregående bygglovsprocess och bör snarast återställas. Att placera en ny byggnad framför och tätt invid skulle innebära att deras ursprungliga syfte ruinerades och aldrig kommer att kunna återställas.

Bastuns föreslagna placering nära vattnet på låg höjd nedanför berget kommer att medföra att röken sprider sig över berget österut Där finns strandpromenaden, rotundan och Solviksbryggans anläggning med populära klippor nära anslutning till badet. Vinden sveper ofta från väst längs kusten. Klipporna används av solbadare, sportfiskare och flanörer året om.

Istället kan en eventuell bastu inrymmas i någon av de befintliga byggnaderna. Det finns två vackra serveringsbyggnader med igenväxta terrasser i lite högre terräng. Det finns också en större äldre byggnad med en terrass i gräns med stranden. På dambadet finns också en större byggnad. Ingen av dessa vackra byggnader från 1920-talet utnyttjas i dag och det är resursslöseri att uppföra ytterligare en byggnad som tar en rekreationsyta från badet i anspråk. Någon av de äldre byggnaderna skulle omsorgsfullt kunna inredas med bastu utan att deras exteriör förändras i någon större utsträckning. Den större byggnaden närmast vattnet skulle både bastu med omklädning för herr, dam och hen kunna rymmas.

Serveringsbyggnaden i högre terräng ligger lite avskilt från stranden men ändå nära till badet och risken för intressekonflikter minskar därmed. Den ytan med terrassen och trappor ned till sjön är idag försummad och outnyttjad.

Vi vill även nämna att det finns två bastur i den gamla motionscentralen som tidigare var tillgänglig för en bredare allmänhet. Verksamheten bar sig inte och drivs nu som ett exklusivare gym. Det är därför inte säkert att den nya bastun för en bredare allmänhet kommer fungera ekonomiskt. Att låta ett privat företag äga byggnaden kan skapa intressekonflikter mellan det enskilda och allmänna längre fram.

Det finns ingen byggnad i Ålstensskogen och vid Solviksbadet som inte ägs av Stockholms stad och det har varit en strategi alltsedan marken förvärvades 1905. Det skulle därför förvåna mycket om Staden skulle tillåta privata aktiebolag att uppföra privatägda byggnader på Solviksbadets strand utan föregående upphandling eller utredning av konsekvenserna.

Torbjörn Nilsson
Ordförande, VTF

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken